Zonder burn-out geen echte idealist?

Er is een medicijn tegen de verspilling van talent, en dat medicijn heet ‘morele ambitie’. Ook al betalen moreel ambitieuze mensen soms een prijs voor hun idealen.

Het bovenstaande las ik vorig jaar in een geweldig stuk van Rutger Bregman.

”Eindelijk iemand die het goed zegt,” dacht ik. “Precies! Weg met leunstoel-activisme, weg met bullshitjobs, en weg met ambitie zonder moraal. Zet jezelf op het spel, neem risico’s, en doe iets. Ga voor impact!”

Rutger heeft gelijk. Als je de sprong durft te wagen zijn de mogelijk eindeloos.

Tegelijkertijd ben ik bezorgd, over het ‘opbranden’ van jou – de idealistische hoogvlieger. Want de problemen in wereld worden groter. En daarmee groeit de noodzaak voor jouw moed en zelfopoffering, maar neemt ook je uitputting toe.

Ben je een heldhaftige strijder, of is het zinloze kamikaze? Kun je 100% gaan voor je idealen, en toch gezond leven? Of is alles minder dan te veel eigenlijk gewoon te weinig?

Rutger roept in feite op tot heldhaftigheid. Want we hebben helden nodig. Maar er is een reden dat de meeste mensen liever over helden lezen, of ze in films zien, dan dat ze er zelf één zijn.

Helden hebben iets dommigs. Zij storten zich in het ene na het het andere gevaar, en raken gaandeweg steeds meer gebutst en gedeukt, terwijl wij op veilige afstand toekijken. Met een theetje en koekje op de bank.

Wat slimme helden doen is jou onderdeel maken van hun avontuur. Ze vliegen niet in hun eentje, hoger en hoger, steeds dichter bij de zon. Slimme helden pakken je beet en trekken je het verhaal in.

Die aantrekking loopt via kracht. Jouw kracht. Inspirerende ideeën, een moreel kompas, motivatie, moed en gedegen plannen; het is allemaal onmisbaar voor de voor ambitieuze idealist. Maar voor verandering is het niet genoeg. Mensen hebben een meeslepende kracht nodig die hen die hen over de streep trekt.

Gek genoeg is jouw kracht voor jezelf soms minder duidelijk zichtbaar dan voor anderen. Omdat het een kwaliteit is die voor jou heel alledaags voelt. Of wat ook veel voorkomt: je houdt het nog een beetje verborgen, je zit er nog mee in de kast.

Juist bij vaagheid over je eigen kracht ligt burn-out op de loer. Je loopt dan leeg op dubbele stress: je zorgen over de wereld en je zorgen over je eigen onvermogen.

Burn-out vermijd je door te stralen met je kracht, terwijl je knokt voor je idealen. Je zet jezelf dan wel op het spel, maar op een manier die hoop geeft en plezier. Je krijgt energie doordat anderen gegrepen worden door jouw verhaal.

Tot het gaatje gaan is fantastisch, maar bedenk voordat je je weer in de moreel ambitieuze strijd stort: sterke idealisten smijten slim met hun krachten.

Breng je offers voor je hogere doel, maar kan het altijd meer? Worstel je met een gevoel van tekort schieten? Vind je het moeilijk om te genieten van je zinvolle werk? Een keer sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonisch visiegesprek (30 minuten, vrijblijvend).

Share the Post:

Joost van de Loo

Impact in de Praktijk I Joost van de Loo helpt professionals met visie om te overtuigen zonder discussie. Met impact in de praktijk heb je in korte tijd nieuwe tools in handen voor het realiseren van verandering. Voor vernieuwers met een kompas die in praktijk brengen wat op de gevel staat.