Joost van de Loo helpt bij high performance met visie

“De mooiste doorbraken komen uit onverwachte hoek.”

Ik ben Joost van de Loo. Ik werk als impact producer met mensen die het systeem van binnenuit willen veranderen. Je gaat aan de slag met het vergroten van je impact, midden in de praktijk. Het resultaat: je blijft uit de discussie. Je kent je motieven en je hebt nieuwe tools in handen voor het realiseren van verandering. Jouw gedrag is een voorbeeld voor anderen die – net als jij – iets extra’s brengen. Jij brengt in praktijk wat op de gevel staat.

Ik werk voor mensen die al sinds hun jeugd opvallen doordat ze graag verder kijken en dieper gaan. High performers, gericht op intensief en zinvol werk. Mijn klanten zijn professionals met ambitie om onwaarschijnlijke verandering te veroorzaken; zoals leadership talent op ieder niveau, idealistische ondernemers, en makers met urgente sociaal-maatschappelijk thema’s; bijvoorbeeld chief operating officers, transformation directors, tech founders, strategy directors, creative directors, auteurs, regisseurs, onderzoeksjournalisten, academici, compliance leaders, diversity & inclusion leads, en (junior) partners.

Joost van de Loo (Amsterdam, 1974) ingenieur, journalist, filmmaker

Nadat ik aan TU Delft een studie Werktuigbouwkunde (MSc, Energy, Flow and Process Technology) afrondde in 1998, behaalde ik in 2005 een master International Journalism aan City University London met ‘Hermits on the Rise’; een serie interviews met hedendaagse kluizenaars in Engeland, Nederland en India. In 2015 deed ik een vakopleiding Camera Journalist bij Open Studio in Amsterdam, en in 2019 rondde ik niveau II af van de opleiding Provocatieve Coaching bij het IEP in Nijmegen.

Vanaf 1999 werkte ik in reclame en media, eerst als productontwikkelaar en producer en daarna als strateeg. Altijd op complexe opdrachten en thema’s, vooruitlopend op maatschappelijke verandering. Zoals robotica en de toekomst van werk. En ook: zorg, pensioenen, finance, afval, energie, de bouw, veiligheid, cultuur, ontwikkelingshulp en biotechnologie. Daarnaast deed ik food & design-projecten en maakte documentaires.

Hierdoor kreeg ik een visie op verbeelding en verandering. Daarmee pionieren was mooi, maar ook frustrerend als de opdracht eigenlijk om iets anders vroeg. De doorbraak kwam toen ik volledig ging focussen op impact in de praktijk. Nu help ik mensen die dagelijks aan de toekomst werken. High performers, die doen wat nodig is en toch trouw blijven aan zichzelf.

Hoe kunnen we jouw visie meemaken in de echte wereld? Dat is de vraag waar al mijn werk om draait. Bij de podcasts, videos en films die ik maak. Bij het begeleiden van makers en ondernemers. Bij het begeleiden van mensen die meer visie hebben dan hun baas. En bij het bijstaan van jou, de baas.

Zie LinkedIn voor meer details en informatie over mij en mijn werk.

Je bent altijd alleen met je visie. Terwijl je ook weet dat een gedeelde visie voor verbinding, kracht, en energie kan zorgen. Mijn begeleiding gaat over jouw oplossing voor die paradox.

Belangrijke bijvangst

Vertrouwen is de sleutel tot succes. In het proces van overtuigen zorgt vertrouwen voor het openen van deuren & geesten. Maar net als bij levensgeluk, is het onverstandig om vertrouwen rechtstreeks na te jagen. Daarom focussen we in de begeleiding op het serieus nemen van je eigen verbeelding, ofwel: het doorleven van je visie. Zo maak je je een proces eigen, met als bijvangst dat je gaat (1) vertrouwen op je kompas, (2) vertrouwen op de praktijk, en (3) vertrouwen op hulpbronnen.

Als rechtdoor niet gaat

Dat alles sluit aan op het gegeven dat je vertrouwen als high performer soms aan het wankelen wordt gebracht, doordat je de weerstand die je krijgt niet meer kunt oplossen met wat normaliter je kracht is: de ijzersterke onderbouwing en presentatie van je visie. Het is zelfs zo dat de weerstand – vanuit de hiërarchie en anderen – vaak alleen maar toeneemt, naarmate je je verhaal verder aanscherpt en verbetert.

Via omwegen tot de kern komen

Kortom, door je visie te gaan doorleven pakken we indirect het grootste pijnpunt aan. Je komt los van de obsessie met het winnen van de discussie – en brengt zo de gewenste toekomst dichterbij.

Een coach gaat er meestal vanuit dat er tussen jou en de realisatie van je doelen een aantal obstakels staan – zoals belemmerende overtuigingen, een tekort aan vaardigheden, of gebrek aan kennis en inzicht. Je gaat aan de slag met je obstakels, waarbij de coach zorgt voor steun, zelfreflectie en advies.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Vervolgens word je kundiger als professional, maar zie je ook dat ‘het systeem’ nog dezelfde koers vaart. Na coaching kun je bijvoorbeeld beter luisteren, maar dat vertaalt zich niet door naar verandering in de organisatie. Je ongeduld groeit bijna even hard als je vaardigheden. Als high performer met visie ben je niet tevreden met persoonlijke groei, en dat is soms lastig in coaching.

Verbeter jezelf, begin bij de wereld

In het werk dat je met mij doet kies je een ander vertrekpunt. Impact in de praktijk begint buiten jezelf. Bij de wereld. Daar komt je visie tot leven. Verandering komt er als jij laat zien: de toekomst die we willen, is er al.

Als het om visie gaat is dit de crux: overtuigend presenteren is geen garantie voor overtuigend zijn.

Mandaat

Je ervaart misschien dat men je “overweldigend”, “indrukwekkend”, of “bijzonder” noemt naarmate je beter wordt in storytelling. Maar je hebt geen mandaat om je visie uit te voeren. Er komt zelfs extra weerstand, en aangescherpte tegenargumenten.

Emotioneel contact

Een storytelling coach helpt bij het vormgeven en presenteren van je verhaal, met speciale aandacht voor emotioneel contact met je publiek. Belangrijk, vooral wanneer de lat hoog ligt voor de manier waarop je iets brengt.

De juiste situaties

Ik ga ervan uit dat je dit soort vaardigheden al hebt, of dat je ze snel genoeg aanleert als de situatie erom vraagt. De moeilijkheid zit ‘m in het vinden van de juiste situaties, in het loskomen van je argumenten. In het proces waarmee je uit de discussie blijft, zonder te capituleren of te veel water bij de wijn te doen. Dat is waarin ik je begeleid. Het vergroten van jouw impact in de praktijk.

Als ik iets wil bereiken kies ik middelen die het effectiefst zijn, binnen de mogelijkheden die ik heb. Soms doe ik dan iets waar ik moreel gezien niet helemaal achter sta.

De middelen heiligen het doel

Bij het realiseren van mijn visie verandert mijn aanpak. Alleen het juiste is dan effectief. Ik geloof niet in het bouwen van een toekomst met gedrag dat niet in die toekomst thuishoort. Positief geformuleerd: de beste manier die ik ken om een bestemming te bereiken, is door reis en bestemming één te laten worden. Op sleutelmomenten volg ik mijn kompas, zodat ik nu al kan ervaren waar we naar op weg zijn. De middelen heiligen het doel.

Mijn doel

Onderdeel zijn van opkomende sociale vernieuwing die vrijheid, gelijkheid, democratie en duurzaamheid realiseert voor al het leven op aarde.

“Discussiëren is een kunst, maar je wilt ook de vrijheid hebben om uit een heel ander vaatje te tappen.”

Een aantal
organisaties
waarmee ik heb gewerkt

“Hoe kom je uit bij mensen waarmee het serieus klikt? Ga niet recht op je doel af, en houd voor ogen dat échte verandering nooit op een efficiënte manier tot stand komt.”