Jouw succes is onwaarschijnlijk

De wereld laat zich niet veranderen, toch blijf je er keer op keer voor gaan. Ga je wel verstandig om met je gebrek aan gezond verstand?

Beeld bij artikel Jouw succes is onwaarschijnlijk

Je hebt morele ambitie, een goed verhaal, en soms loop je te ver voor de troepen uit. ‘Mensen meenemen’ is de remedie die je krijgt aangeraden. “Choose your battles”, zegt je gezonde verstand.

Opnieuw stort je je in de strijd. Je kunt het niet laten. Je lijkt wel een soort high-end Don Quichot, overmand door ideeën en goede bedoelingen. Terwijl helder denken juist een kracht is. Hoe verklaar je dit verwarrende fenomeen, en hoe krijg je er grip op?

Stap 1 is erkennen: niet-normaal doen hoort bij idealisme. En alle belangrijke verandering is onwaarschijnlijk. Althans, de kans is klein dat jij de toekomst die je voor je ziet zal realiseren. Dit gaat namelijk niet over iets simpels. Jouw visie raakt het functioneren van de organisatie of de maatschappij. Het is complex, chaotisch en onvoorspelbaar.

Stap 2 is acceptatie, dat gezond verstand niet volstaat. Recht op je doel af, incrementele verandering, met verstandige mensen, op een verstandige manier: dat is niet genoeg voor hogere doelen, zoals bijvoorbeeld een samenleving waarin iedereen fijn en betaalbaar woont.

Nu ben je toe aan nieuwe instrumenten in je visie-arsenaal. Zoek naast je roestige harnas en je papieren helm naar manieren om (1) De onwaarschijnlijkheid van je visie in je voordeel te laten werken; (2) Zowel direct als indirect op je doel af te gaan, vanuit je kracht als pionier; en (3) Grip te krijgen op zaken waarvan je eerst ruiterlijk erkent: hier is geen grip op te krijgen.

Chaos en complexiteit laten zich niet managen met één oplossing. Vermijd de valkuil van ‘one tool to rule them all’. Ga ook niet te veel naar binnen, naar je eigen blokkades en psychologie. Kijk naar buiten. Zoals het verhaal van de dolende ridder laat zien, is de wereld vaak gekker dan Don Quichot zelf. Zoek de gekte in de wereld op, want in die gekte ligt de mogelijkheid op een krankzinnige doorbraak besloten.

“Wil je écht iets veranderen? Stel je open en ga eropuit. Want de toekomst die je wilt, is er al.” Dit motto is de basis van mijn programma voor mensen die het systeem van binnenuit willen veranderen. Je gaat ermee op avontuur, met je eigen visie als kompas.

Het resultaat: de onwaarschijnlijkheid van jouw succes is een bron van plezier en vooruitgang. Je kent je motieven en je hebt nieuwe tools in handen voor het realiseren van verandering. Jouw gedrag is een voorbeeld voor anderen die – net als jij – iets extra’s brengen.

Neem je regelmatig risico’s voor waar je in gelooft? Loop je soms vast met de standaard tools voor verandering? Wil je jezelf op het spel zetten, maar wel op een verstandige manier? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonisch visiegesprek (30 minuten, vrijblijvend).

Share the Post:

Joost van de Loo

Impact in de Praktijk I Joost van de Loo helpt professionals met visie om te overtuigen zonder discussie. Met impact in de praktijk heb je in korte tijd nieuwe tools in handen voor het realiseren van verandering. Voor vernieuwers met een kompas die in praktijk brengen wat op de gevel staat.