Is jouw visie al echt gebeurd?

Een doorleefde visie is een overtuigende visie. Maar visies gaan over de toekomst. Hoe doorleef je iets wat nog moet komen?

‘Based on a true story’ werkt goed om films te verkopen. Maar het is meer dan een gimmick. Als iets of iemand uit ervaring spreekt komt het beter binnen. Er staat meer op het spel.

Echt Gebeurd, de verhalenvertelmiddag in Amsterdam, eist daarom niet voor niets dat mensen een verhaal vertellen waar ze zelf bij zijn geweest. En dan maakt het niet uit of ze wel of geen podiumervaring hebben. De zaal hangt vrijwel altijd aan hun lippen.

Jouw visie is een ander verhaal. De wereld die je voor ogen hebt bestaat nog niet. Dus ligt het voor de hand om vooral aan je verkoop- en onderhandeltechniek te werken. Steeds beter pitchen naar beslissers. Totdat er mandaat & momentum komt voor uitvoering.

Goed onderbouwen lijkt de enige verstandige optie, maar ja, wat als het niet werkt? Wat als je jezelf steeds scherper  – en tevergeefs – de discussie hoort aangaan?

Je kunt je verdiepen in de kracht van based on a true story. Die kracht is voor jou ook haalbaar, mits je je open stelt en erop uitgaat. Want de toekomst die je wilt, is er al – ergens, in een bepaalde vorm, jou bereikbaar.

Vergelijk het met de liefde. Kun je weten wat liefde is als je nog nooit verliefd bent geweest? Ja, dat kan. Er zijn zoveel liedjes, boeken en films over de liefde. Maar als je een liefdesveranderaar wilt zijn – dan is het wel belangrijk dat je weet hoe liefde er in het echt uitziet en hoe het voelt.

Je hoeft ook weer niet de perfecte romance te hebben gehad. De meeste mensen rommelen maar wat aan. Misschien is romantische liefde wel een fictie, en vaag gehannes de norm. Dan geeft juist jouw serie mislukte liefdes je de perfecte basis voor je visie.

Jouw impact loopt via gebeurtenissen waar je zelf bij bent geweest. Daar kun je gericht op aansturen, zonder dat het allemaal even bijzonder of spectaculair hoeft te zijn.

Het mooie is: dit geldt dus ook voor de energietransitie, of verandering binnen de politie en de rechtspraak, of voor jouw visie op duurzaam leven voor iedereen.

De ware visionair staat midden in de praktijk. Hoe stel je anders vast of het de goede of slechte kant uitgaat? Als je succes niet herkent, kun je het ook niet laten groeien.

Het resultaat als je hiermee aan de slag gaat: Je visie wordt een doorleefd verhaal waar anderen zich in herkennen, ongeacht hoe klein of persoonlijk jouw ervaringen zijn.

Loop je vast in het verkopen van je visie?  Heb je behoefte aan meer impact met minder strijd? Heb je snel resultaat nodig? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonisch visiegesprek (30 minuten, vrijblijvend).

Share the Post:

Joost van de Loo

Impact in de Praktijk I Joost van de Loo helpt professionals met visie om te overtuigen zonder discussie. Met impact in de praktijk heb je in korte tijd nieuwe tools in handen voor het realiseren van verandering. Voor vernieuwers met een kompas die in praktijk brengen wat op de gevel staat.