Kies je voor mensen met eigen ideeën en idealen, of kies je voor kandidaten die jouw visie vlot gaan implementeren – zonder te willen zagen aan het concept?
Merel stelt een team samen dat haar organisatie door een belangrijke verandering gaat loodsen, en staat voor een dilemma: “Ik krijgt energie van autonome denkers, maar ik ben ook bang voor ruis. We hebben geen tijd meer voor discussie, we moeten gaan uitrollen en het strak en helder neerzetten.”
Je hebt eindelijk mandaat en middelen om echt wat te veranderen. Er ligt een plan. Kies je voor volgzame uitvoerders of inspirerende pioniers? Om het project op tijd af te krijgen, heb je mensen nodig die jouw koers volgen. Maar je bent ook aan het vernieuwen. Dat vraagt om mensen met een kompas. Eigenwijze types die zelf met oplossingen komen.
Wat haal je in huis? Het angstbeeld dat opdoemt is een gepolariseerde organisatie, verwikkeld in een stammenstrijd over de beste ideeën en de zuiverste methodes.
Laat je niet meeslepen door vooroordelen. Eigenwijze mensen zijn vaak betere teamspelers dan men denkt. Veel high performers zijn, net als jij, koppig op de visie en flexibel op de details. Dus onwrikbaar in hun hogere doel, maar creatief in manieren daar te komen.
En toch, het is waar dat lang niet alle idealisten geschikt zijn voor wat jij wilt: voortbouwen op gemaakte keuzes, goed is goed genoeg, een plan uitvoeren.
Hoe selecteer je de juiste profielen voor jouw team? De kunst is kiezen voor collega’s die zelf vragen om een sturend-strategisch kader; omdat ze weten dat zelfs briljante specialisten de mist in gaan als ze aan het verkeerde probleem werken.
Dat is ook hoe tech bedrijven omgaan met hun high performers. In tech is het geen optie om met pure uitvoerders te werken. Je hebt altijd eigenwijze engineers nodig, en die motiveer je met verantwoordelijkheid voor het oplossen van de mooiste, meest uitdagende problemen.
Maak verantwoordelijkheid – en vrijheid, om binnen heldere kaders zo veel mogelijk impact te realiseren – tot de kerncompetentie van jouw team. Professionals die daar warm voor lopen, die moet je hebben. Zo iemand ben je zelf ook. Je stemt altijd af op randvoorwaarden die je niet onder controle hebt. Hoe veelomvattend je visie ook is, er is altijd een groter geheel waarbinnen jouw verhaal zich afspeelt.
Over het grotere geheel: in 2024 zal er veel over morele ambitie worden gepraat. Dat is goed. Tot voor kort was het gênant om openlijk idealistisch te zijn. Idealisten werden gezien als drammerige losers. Dus het is fantastisch dat Rutger Bregman de discussie aanzwengelt, zodat morele ambitie een identiteit wordt om trots op te zijn.
Jij hebt een grotere uitdaging. Je wilt niet agenderen en discussiëren, je wilt implementeren. Ruis is daarbij het probleem niet. Het probleem is impact. Er is geen tijd meer voor kleine stapjes, het systeem moet om. Hoe presteer je iets dat echt helpt in de existentiële crisis van de mensheid?
Selecteer hoogvliegers die jou helpen aan grote morele prestaties. Volg de idealisten die om richting vragen, en je gaat overtuigen zonder discussie.
Voelen projecten soms als een gemiste kans? Wil je presteren zonder onnodige ruis, maar ook zonder onnodige hiërarchie? Zoek je naar nieuwe manieren om high performers in te passen? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonisch visiegesprek (30 minuten, vrijblijvend).