Vraag je je soms af of je te ver voor de troepen uit loopt?

Grote kans dat je omgeving geen behoefte heeft aan goede argumenten. Dat je verhaal wel klopt, maar dat er nog iets ontbreekt. Iets waar jij geen grip op hebt.

Sommige mensen zijn stil. Ze hebben geen verhaal, of houden dat voor zich. Anderen laten zich horen met hun visie, maar lopen soms te ver voor de troepen uit. Wat ook aan de hand kan zijn: de troepen maken zelf pas op de plaats. Of bewegen in een andere richting.

Je kunt ook doorslaan met een metafoor. Dan loop je te ver voor de troepen uit bij het praten over te ver voor de troepen uitlopen. Het mooie is dat dat ook wel weer wat oplevert. Je ervaart waar dit probleem eigenlijk over gaat.

Onduidelijkheid.

Eerst nog even een stap terug. Naar de gebruikelijke manier om hiermee om te gaan. Een manier die jou veel brengt, behalve dichter bij je doel.

“Hoe kun je anderen beter meenemen?” Als je iemand bent die ver voor de troepen uit loopt, dan wil je volgens Van Dale iets sneller realiseren dan je omgeving kan accepteren. ‘Mensen meenemen’ is de klassieke de remedie die je daarvoor krijgt aangeraden.

Je bekwaamt jezelf in presenteren, adviseren, geweldloos communiceren, lobbyen, onderzoekend luisteren, participatief workshoppen, goed schrijven, aantrekkelijk verpakken, strategisch schetsen, itererend werken, demonstreren, geduld uitoefenen en accepteren.

De troepen doen nog steeds niet wat je wil.

Kennelijk ben je heel slecht in het meenemen van mensen. Dat kan niet anders. Of het is te onveilig. Jij bent te onveilig. Misschien is het tijd voor een opleiding veilig leiderschap, in combinatie met wandelen en bezinnen in de Dolomieten.

Stop.

Terug naar het begin. Naar de aanname achter het ‘meenemen’. Alles vertrekt vanuit de gedachte dat jij direct invloed hebt op het gedrag van collega’s. Hoe bekwamer jij wordt, hoe groter de acceptatie van jouw koers. Dat is het idee.

Het probleem is dat dit niet klopt. Althans, niet helemaal. Dit gaat namelijk niet over een taak, of iets simpels. Jouw visie gaat over iets dat de organisatie raakt. Met bijvoorbeeld duurzaamheid, of technologie, of veilig werken.

De situatie is dus sowieso complex en onduidelijk. Ongeacht je positie speelt er veel dat jij niet kunt weten of beïnvloeden. Dat betekent niet dat je alles moet loslaten, maar wel dat het effectiever is om je niet vast te bijten.

Laten we nog een stap terug doen.

Je verhaal is goed. Zeker na het opdoen van al die kennis en ervaring. En één ding is duidelijk: mensen meenemen is niet genoeg om de boel in de juiste richting te krijgen.

Wat nu in beeld komt is het onbekende. Datgene waar je nog geen grip op hebt. Ga daar mee aan de slag. Maak gebruik van je kracht als pionier. Zo krijg je grip.

Ben je wel een beetje klaar met het schaven aan je ‘meeneem-skills’? Wil je meer impact maken met je vaardigheden? Wil je écht iets veranderen? Een keer sparren daarover?Je kunt je hier aanmelden voor een telefonisch visiegesprek (30 minuten, vrijblijvend).

Share the Post:

Joost van de Loo

Impact in de Praktijk I Joost van de Loo helpt professionals met visie om te overtuigen zonder discussie. Met impact in de praktijk heb je in korte tijd nieuwe tools in handen voor het realiseren van verandering. Voor vernieuwers met een kompas die in praktijk brengen wat op de gevel staat.