“Na een discussie zit ik vol emotie. Ik ben fired up, maar ook bezorgd. Was ik niet te scherp?”
Matthew (48) vecht voor zijn ideeën en heeft daar succes mee. Toch schrikt hij soms van zichzelf. Werkrelaties staan onder spanning. Wat is hier aan de hand?
Iedereen heeft momenten dat de passie het overneemt. In het heetst van de strijd laat je je gaan. Achteraf heb je dan herstelwerk te doen. Zeker als je iemand bent met meer visie dan je baas, zoals Matthew.
Na een discussie toon je goede wil. Je komt extra constructief uit de hoek. Misschien doe je iets leuks voor het team, of je loopt even langs om het goed te maken.
Veel professionals met visie gaan ook ‘denken over het denken’, al dan niet aangevuld met training en coaching. Je leeft je in, analyseert en oefent, zodat je de volgende keer beter en met meer beheersing kan optreden.
Tot het weer gebeurt. Het moment dient zich aan om te gaan staan voor je wat je gelooft. Je gaat de discussie aan. En je voorbereiding helpt wel, maar toch loopt het net anders.
Hoe dan ook is het resultaat hetzelfde. Eerst een aanleiding, dan confrontatie en weerstand, daarna reflectie en de kundige comeback van jouw kant. En hoe verder je komt, hoe groter de belangen, hoe sterker de weerstand. Hoe harder jij knokt voor je visie
Het heeft wel iets weg van verslaving: een patroon waarbij de negatieve effecten van gedrag wordt bestreden met een fikse dosis van het gedrag zelf. Denk aan werkverslaving, waarbij je de kater van hard werken wegspoelt met het goede gevoel van presteren.
Met hard werken of discussiëren is op zich niets mis – in veel werkprocessen moet je elkaar scherp houden om tot iets goeds te komen. Het is het gebrek aan controle dat je parten speelt.
“Je hebt veel passie, maar je passie is ook je zwakte”, zei een innovatie manager een keer tegen mij. Bloedirritant. Want hij had gelijk, maar ook ongelijk. Blinde passie maakt eenzijdig. Passie die ook andere wegen kan vinden, is altijd een kracht. Ofwel: discussiëren is een kunst, maar je wilt ook de vrijheid hebben om uit een heel ander vaatje te tappen.
Overtuigen zonder discussie: zie het als een nieuw pad om te bewandelen, dat je ieder moment kunt inslaan. Drie tips om dit pad te vinden: (1) Maak jouw vakinhoudelijke verhaal bruikbaar en inspirerend voor informele gesprekken met niet-deskundigen. (2) Zorg dat je uitkomt bij mensen waarmee het serieus klikt. (3) Vertrouw op je kracht als pionier.
Uit de discussie blijven geeft je meer grip op je visie, dan rechtdoor gaan op de bekende weg. Je doet ervaring op in nieuwe situaties en leert anders te kijken naar je eigen verhaal. Je omarmt tegenspraak. Dat vergoot je impact.
Raak je vaker in discussies verzeild dan je lief is? Of ben je gestopt met argumenteren, maar mis je nu betrokkenheid en diepgang? Een keer sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonisch visiegesprek (30 minuten, vrijblijvend).