Doe jij zelf ook niet wat je gelooft?

“Greenwashing, en alle andere vormen van corporate bullshit, ik krijg kramp op mijn borst bij de gedachte dat ik er aan meewerk.”

Een wijdverspreid sentiment. Voor jou wellicht een van de grote drijfveren om serieus werk te maken van je visie, maar daardoor misschien ook een remmende factor.

Want hoe goed heb jij zelf je zaakjes op orde?

De kritiek die je heb op mooimakerij, kan leiden tot een pijnlijk dilemma bij het uitdragen van je visie. Stel je pleit, bijvoorbeeld, voor de herwaardering van praktisch opgeleide vakmensen in Nederland. Dan kan het zomaar waar zijn dat je zelf eigenlijk nauwelijks op werkvloer komt. Je hebt vooral veel vrienden met een universitaire studie.

Mag ik al wel gaan loodgieten als mijn eigen dak nog her en der lekt?

In reclame is het een onverwoestbare wetmatigheid; datgene waar een merk mee adverteert, verwijst in feite naar haar grootste tekort. Denk aan de huisstijl van BP, groen met zonnebloem, en aan de beloftes van oliebedrijven in het algemeen. Lees “wij werken aan schonere energie”, en je weet: ze investeren vooral in vieze fossiel.

Ook voor professionals is het een universeel gegeven: psychologen zijn vaak zelf mentaal kwetsbaar, comedians zijn somber, wiskundigen warrig, en het dak lekt letterlijk bij de loodgieter. De kans is groot dat er bij jou ook nog wel ergens iets aan schort. En hoe pijnlijk is het niet, als je daar dan staat met je visie, en de zaal geeft je een koekje van eigen deeg.

“Jij doet zelf niet wat je gelooft.”

Pijnlijk. Zeker als het waar is.

“Ik ben eigenlijk geen haar beter dan alles waar ik kritiek op heb.” Wat kun je doen als het besef van je eigen zwakte en hypocrisie je dreigt te verlammen? Wat als je vol enthousiasme begint, maar daarna weer stopt of afremt, overmand door zelfkritiek?

Een effectieve tool hiervoor is een theory of change. Ofwel: een scenario voor het realiseren van jouw visie, en welke fases elkaar daarin logisch gezien opvolgen. Hoe gaat dit verhaal verlopen?

Een theory of change geeft perspectief. De kennis en ervaring die je nodig hebt om je gebreken aan te pakken, ga je opdoen tijdens de praktische samenwerking met gelijkstemde pioniers: medestanders en die je pas ontmoet als je er – al blunderend en fouten makend – op uit gaat.

Je gaat niet alleen een landurig veranderproces aan voor het realiseren van je visie in de wereld, het wordt ook een persoonlijke transformatie. Wat nu nog een gebrek is, zul je in een volgende fase waarschijnlijk in een handomdraai fixen. Of je ontdekt dat het totaal niet meer belangrijk is.

Maak je je zorgen over je eigen lekkende dak? Pas nadat je eerst een echte loodgieter bent geworden, via allerlei klussen die jou en je visie verder vormen en verrijken, kun je de stap maken naar ‘loodgieter met waterdicht dak’. Verander jezelf, begin bij de wereld.

Zit jouw hang naar eerlijkheid en zuiverheid je soms in de weg? Heb je wel een ’theory of change’ voor het realiseren van je visie, maar ben je (te) kritisch over je eigen aandeel? Een keer sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonisch visiegesprek (30 minuten, vrijblijvend).

Share the Post:

Joost van de Loo

Impact in de Praktijk I Joost van de Loo helpt professionals met visie om te overtuigen zonder discussie. Met impact in de praktijk heb je in korte tijd nieuwe tools in handen voor het realiseren van verandering. Voor vernieuwers met een kompas die in praktijk brengen wat op de gevel staat.