Ben ik gek of geniaal?

Je kunt er je hoofd over breken, zoals veel professionals met visie. Of je legt het voor aan je publiek, zoals Robert deed. ‘zeggen jullie het maar.’

Het is een bekend fenomeen. Hoe steviger de argumenten voor jouw visie, hoe meer de ‘andere kantjou aan het twijfelen probeert te brengen. Harde feiten worden meningen, jouw passie is ook een zwakte. Enzovoorts.

En het werkt, je gaat twijfelen. Zelfs al ben je inmiddels met medestanders – zoals Robert (29), die een beweging voor duurzaamheid op de been heeft gebracht binnen zijn bedrijf.

Wij zeggen: waarom voeren we in onze processen niet uit wat officieel allang beleid is?”, zegt Robert. “Zij zeggen dan: ‘Weet je zeker dat de performance niet omlaag zal gaan?'”

Nee dat weet je niet zeker. Het gaat namelijk over de toekomst. En over een complex en  onvoorspelbaar systeem. Interventies die je daarin pleegt leiden sowieso tot onvoorziene effecten. Dus als je eerlijk bent, en dat ben je, dan geef je toe: het is geen gesneden koek.

Ben ik gek of geniaal?

Het is eigenlijk geen gekke gedachte. Want laten we wel wezen: het is niet normaal om je zo druk te maken over de implementatie van beleid. Dat laten de beslissers met wie je aan het sparren bent je immers duidelijk merken. Je bent een uitzondering en je bent irritant.

Wat is wel normaal: een probleem, zoals de klimaatcrisis, erkennen en daar beleid op ontwikkelen voor de organisatie. En dan rustig aandoen met de uitrol. Want voorlopers op dit vlak dragen de grootste lasten, terwijl de rest er met de buit vandoor gaat.

Jij wil kennelijk iets anders. Jij wil risico nemen, je wil echte verandering. Snel! Waarom je er zo instaat is niet duidelijk. Misschien heb je wel gekte in de familie. Of zit er gekte in jou.

De kunst is om je niet te laten afremmen door analyses over je eigen anders-zijn. Zelftwijfel is een groot goed, maar doe het lekker in je eigen tijd – als je de hond uitlaat of tijdens het hardlopen – terwijl je ondertussen vol gas vooruit blijft gaan op je visie.

Duik ook niet in het verder versterken van je argumenten en onderbouwing. Het is voldoende om je te realiseren: de nadelen van doorgaan met het huidige systeem zijn evident en zeker. De schade is nu. Terwijl de nadelen van jouw visie speculatief zijn.

Dat betekent dat de bewijslast niet bij jou ligt: iemand die een destructieve status quo in stand houdt, moet aantonen waarom dat nodig is. Leg de bal daar waar ‘ie hoort.

Vanuit deze achtergrond is het briljant wat Robert uiteindelijk is gaan doen, bij wijze van overtuigen zonder discussie. Als de situatie erom vraagt begint hij zijn presentatie met: “Ik worstel met een vraag. Daarom ga ik jullie mijn verhaal vertellen – over duurzaamheid voor iedereen. Daarna wil ik aan jullie vragen: ‘Ben ik nu gek, of geniaal?'”

Een serieus en invloedrijk publiek zal hier altijd serieus op ingaan. En dan ben je waar je wilt zijn. Want welke kant de conclusie ook opvalt, de onderbouwing en argumentatie is aan hen.  Je nodigt mensen uit om kleur te bekennen. Het resultaat: Jij blijft uit de discussie. Je vindt medestanders in onverwachte hoek. Je hebt er vrede mee dat je gek bent.

Loop je vast in het verkopen van je visie?  Heb je behoefte aan meer impact met minder strijd? Heb je snel resultaat nodig? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonisch visiegesprek (30 minuten, vrijblijvend).

Share the Post:

Joost van de Loo

Impact in de Praktijk I Joost van de Loo helpt professionals met visie om te overtuigen zonder discussie. Met impact in de praktijk heb je in korte tijd nieuwe tools in handen voor het realiseren van verandering. Voor vernieuwers met een kompas die in praktijk brengen wat op de gevel staat.